toetabettevõtteid kemikaalide tõhusamal haldamisel
ja ohtlike ainete asendamisel

Aeg loobuda PFAS-ühendite kasutamisest

PFAS ehk perfluoroühendid on tööstuslikult toodetud kemikaalid, mis on püsivad ning praktiliselt lagunematud, säilides looduses sadu (või lausa tuhandeid) aastaid. 1950ndatest aastatest kasutatakse PFAS-ühendeid tööstuses laialdaselt, kuna annab toodetele nagu kosmeetika, praepannid ja välisriided vetthülgava, rasvatõrjuva ja mittekleepuva funktsiooni.

 

frying-pan-2618192_960_720.jpg

Aja jooksul on PFAS-ühendeid kogunenud nii keskkonda kui inimorganismi, millega kaasneb kainestav fakt, et neid kemikaale võib leida peaaegu iga inimese veres. Aina enam uurimusi nimetab PFAS-kemikaalide kasutamist tõsiseks probleemiks. Epidemioloogilised uuringud on leidnud seoseid PFAS-ga kokkupuutumise ja arvukate tervisehäirete vahel nagu neeruvähk, vähenenud sünnikaal ja mõju immuunsüsteemile.

Paljud ettevõtted juba plaanivad järk-järgult lõpetada PFAS ühendite kasutamist oma toodetes. Näiteks Taani jaekaubandusettevõte Coop peatas mikrolaineahju popkorni müügi oma poodides, kuna pakendisisu oli kaetud PFAS-ga. Viis kuud hiljem leidis Coopi tarnija tehnilise lahenduse, mis võimaldas kasutada pakendit ilma fluoritud kihita ning popkorn võeti uuesti müüki. 

Teine näide on kosmeetikatööstusest, kus mitmed suured kosmeetika tootjad, sh maailma suurim kosmeetikafirma L'Oréal on alustanud PFAS eemaldamist oma toodetest.

Samuti keelas Washingtoni osariik USAs PFAS-ühendite kasutamise toidupakendites.

Paljudel juhtudel on PFAS-ühendeid võimalik ohutumate alternatiividega asendada.

Euroopa Liidus hakkab järgmisest aastast kehtima PFAS kemikaalide piirang, mis hõlmab umbes 200 PFAS kemikaali kasutamist.