palīdzēsuzņēmumiem nodrošināt efektīvāku ķīmisko vielu pārvaldību un aizvietot bīstamās vielas

Ceļā uz mazāk bīstamu būvķīmiju

Dobelē bāzētais Tenachem, kas ir viens no vadošajiem profesionālās būvķīmijas ražotājiem Latvijā, projekta laikā īstenoja vairāku bīstamo vielu aizvietošanu. 

PA263106.JPG

Viens aizvietošanas gadījums ir saistīts ar vienu no nozīmīgākajām uzņēmumā ražotajām produktu grupām - stikla pakešu izolācijas hermētiķiem. Tajos parasti kā plastifikatorus izmanto diizononilftalātus (DINP). Kaut arī to izmantošana nav aizliegta, tomēr ražotāji meklē alternatīvas ftalātiem, jo arvien vairāk pierādījumu apliecina to negatīvo ilgtermiņa ietekmi.
Tenachem veiksmīgi iztestēja vienu no ftalātus nesaturošajām alternatīvām, un produkts ieguva nepieciešamo sertifikātu, lai varētu iekarot jaunus eksporta tirgus, kuros ir augstākas prasības produktu sastāvam.

PA263101.JPG
Otrs aizvietošanas gadījums ir saistīts ar uzņēmumā ražoto divkomponentu poliuretāna bāzes celtniecības hermētiķi būvkonstrukcijām Oksiplasts. Uzņēmums gadā saražo vairāk nekā 1000 tonnu šī produkta, un tas galvenokārt paredzēts profesionālai lietošanai. 
Oksiplasts saturēja reproduktīvajai sistēmai toksisko dibutilalvas dilaurātu. 
Meklējot mazāk kaitīgu alternatīvu, Tenachem izpētīja, vai alvas savienojumu grupā ir viela ar līdzīgām īpašībām, taču mazāku bīstamību.Tika atrasts aizvietotājs – dioktilalvas dilaurāts. 
Izmaiņas produkta sastāvā klienti visticamākais pat nejuta, jo izvēlētājai alternatīvai ir gan tādās pašas īpašības un sniegums, gan izmaksas.