palīdzēsuzņēmumiem nodrošināt efektīvāku ķīmisko vielu pārvaldību un aizvietot bīstamās vielas

Inspekcija pārbaudīs ķīmisko vielu drošu lietošanu darba vietās

Valsts darba inspekcija (VDI) uzsāk tematisko pārbaudi uzņēmumos saistībā ar ķīmisko vielu un ķīmisko maisījumu drošu un veselībai nekaitīgu lietošanu. Kopumā oktobrī plānots pārbaudīt vismaz 150 dažādu nozaru uzņēmumus visā Latvijā.

VDI dati rāda, ka ķīmisko vielu iedarbības rezultātā nelaimes gadījumos cieš darbinieki dažādās nozarēs - pārtikas ražošanā un ēdināšanā, uzkopšanā, lauksaimniecībā u.c. Visbiežāk nelaimes gadījumi notiek ķīmiskajām vielām nonākot uz ādas, acīs vai tās iedzerot, turklāt darba stāžs cietušajiem nereti ir vairāki gadu desmiti. Tas liecina, ka darbā ar ķīmiskajām vielām būtiska kā darbinieku rūpīga apmācība par potenciālajiem riskiem un rīcību ārkārtas situācijās, tā arī pašu darbinieku attieksme.

VDI inspektori pastiprinātu uzmanību pievērsīs darba vides risku novērtējumam, veiktajiem preventīvajiem pasākumiem, darbinieku apmācībai, individuālajiem aizsardzības līdzekļiem u.c. Tāpat pārbaudīs drošības datu lapas.

VDI informē, ka mājaslapā www.stradavesels.lv ir pieejami dažādi informatīvie materiāli, interaktīvie rīki u.c. informācija, kas palīdzēs labāk izprast ķīmisko risku bīstamību un nozīmi to novēršanā. Tāpat VDI ir izveidojusi nelaimes gadījumu karti, kurā var iepazīties ar pēdējos trīs gados notikušajiem nelaimes gadījumiem ar ķīmiskām vielām.

Avots: Valsts Darba inspekcija