palīdzēsuzņēmumiem nodrošināt efektīvāku ķīmisko vielu pārvaldību un aizvietot bīstamās vielas

Ķīmiskās vielas uzņēmumos: problēmas, kas jārisina

Kaut REACH regula, kas ir spēkā jau gandrīz 10 gadus, kopumā ir uzlabojusi ķīmisko vielu pārvaldību uzņēmumos, tomēr joprojām atbildīgās iestādes pārbaudēs konstatē dažādus pārkāpumus gan attiecībā uz ķīmiskām vielām un darba drošību, gan to marķēšanu un dokumentāciju.

Ķīmiskās vielas un maisījumi

Veselības inspekcija 2015.gadā veica 272 kontroles vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības uzņēmumos ķīmisko vielu un ķīmisko maisījumu tirdzniecības un kosmētikas līdzekļu drošuma jomā.
Pārbaudot vairāk nekā 600 ķīmisko maisījumu dažādās produktu grupās, inspekcija konstatēja ap 350 neatbilstību.
Galvenās problēmas:

  • drošības datu lapu saturs neatbilda prasībām;
  • nebija iesniegts pārskats LVĢMC;
  • nekorekti norādīta informācija par bīstamību;
  • drošības datu lapas nebija valsts valodā;
  • iztrūka bīstamības paskaidrojums vai signālvārds.

Pēc pārbaudēm 47 maisījumu izplatīšana tika apturēta, bet septiņus maisījumus tika uzdots izņemt no izplatīšanas tīkla.

Arī Valsts vides dienests, pagājušā gadā apsekojot vairāk nekā 700 uzņēmumu, norāda, ka galvenās problēmas ir ar drošības datu lapām, piemēram, tās nav valsts valodā, ķīmisko vielu uzglabāšanu atbilstoši uzglabāšanas nosacījumiem, kā arī uzglabāšanas apjomu pārsniegšanu.

Darba drošība

Valsts darba inspekcija (VDI) pērn 150 dažādu nozaru uzņēmumos visā Latvijā pārbaudīja, cik nekaitīgi un veselībai droši tajos tiek lietotas ķīmiskās vielas un maisījumi. Vairāk nekā 60% kompāniju bija nepilnības, kuras uzņēmumiem jānovērš: trūkumi galvenokārt bija saistīti ar ķīmisko vielu radīto darba vides risku nepilnīga novērtēšanu, darbinieku apmācību un informēšanu par drošām darba metodēm, rīcību ārkārtas situācijās, kā arī obligāto veselības pārbaužu veikšanu.
Tāpat atsevišķās darba vietās bija nemarķēti iepakojumi ar ķīmiskām vielām un maisījumiem. Pēc VDI datiem viens no biežākajiem nelaimes gadījumu cēloņiem darba vietā - ķīmisko vielu iedzeršana no nemarķētiem traukiem. Savukārt pozitīvi VDI vērtē darbinieku nodrošināšanu ar individuālās aizsardzības līdzekļiem – tikai 6% gadījumu konstatēti pārkāpumi.
Lai noteiktu veicamos darba aizsardzības pasākumus, kā arī sagatavotu nepieciešamo dokumentāciju, uzņēmumi var izmantot OiRA (Online Interactive Risk Assessment), kā arī mājaslapā Strādā vesels esošos rīkus.