padedaįmonėms užtikrinti efektyvų cheminių medžiagų valdymą ir įgyvendinti pavojingų medžiagų pakeitimą

3D maketavimas leido išvengti pavojingų medžiagų

Sunku įsivaizduoti, kad tokia nedidelė įmonė kaip „Temeso“, projektuojanti įrangąir įvairius prototipus, gali naudoti pavojingas chemines medžiagas.

Pavojingos medžiagos imtos naudoti, kai įmonė pradėjo siūlyti kokybės kontrolės paslaugas gamybos įmonėms. Jų buvo kompozitinių medžiagų, naudojamų įvairių formų, šablonų ir matavimo elementų gamybai, sudėtyje.

temeso.jpg

Vienas iš pavyzdžių – tai lyginimo lentos. Su „Temeso“projektavimo biuru susisiekė žinoma įmonė „Brabantia“, gaminanti įvairius produktus iš metalo, taip pat ir lyginimo lentas. Įmonė domėjosi, kaip išvengti sisteminių klaidų gamyboje. Nors galutinis produktas tėra plokščios metalo dalys, bet kontroliuoti jų vienodumą ir kokybę yra išūkis. Pasiekti kokybę padėtų matavimo priemonių panaudojimas, kaip pvz. matavimo įranga ar šablonas. Norint pagaminti tokį matavimo šabloną, originalų produktą pirma reikia padengti epoksidine derva ir tuomet padaryti jo įspaudą. Vėliau šis įspaudas naudojamasgamyboje palyginimui ar pamatavimui ir tokiu būdu užtikrinama kokybė.

Epoksidinių dervų sudėtyje aptinkama medžiagų, kurios yra pavojingosaplinkai, gali sutrikdyti endokrininę sistemą ir sukelti odos bei akių dirginimą. Susirūpinimą kelia ne tik sudėtinės dalys ir jų pavojaus savybės, bet ir skleidžiamas kvapas, tad darbo su dervomis procesui reikalingos atskiros patalpos.

Naujos technologijos

Šį kartą išeitis, kaip atsisakyti pavojingų medžiagų, nebuvo tiesioginis pakeitimas saugesnėmis medžiagomis, bet naujos įrangos įgijimas. Su LIFE Fit for REACH projekto pagalba „Temeso“nusipirko 3D skenerį „Arteca Eva“ir reikiamą programinę įrangą. Šis sprendimas leido jiems teikti tas pačias kokybės kontrolės paslaugas, tik be pavojingų epoksinidių dervų panaudojimo.

Dabar, norint pagaminti matavimo šabloną, pvz., lyginimo lentai, įmonei nebereikia gaminti matuojamo objekto formos įspaudo. Produktą tereikia nuskenuoti, o tuomet matavimo šablonas sumaketuojamas kompiuteriu ir išfrezuojamas iš metalo. Įmonė vis dar mokosi šio skenerio naudojimo subtilybių ir skaitmeninio apdorojimo, bet jau yra aišku, kad apie pavojingų kompozitų naudojimą galima pamiršti ir įmonei nebereikia nuomotis papildomų patalpų.