padedaįmonėms užtikrinti efektyvų cheminių medžiagų valdymą ir įgyvendinti pavojingų medžiagų pakeitimą

Startuolio „UpSteam“ Estijoje veiklos prioritetas – aplinkosauga

Estų startuolis „UpSteam“ išgarsėjo dėl savo aplinkosaugiškai atsakingų automobilio plovimo paslaugų.

upsteam.jpg

„UpSteam“ akcentuoja pagrindinius du savo veiklos aspektus, kurie suteikia jiems pranašumą kitų automobilių plovimo paslaugų tiekėju atžvilgiu.

Pirma yra tai, kad įmonė naudoja technologijas, padedančias sutaupyti vandens. Įprastai vieno automobilio plovimo ciklo metu sunaudojama apie 150-200 litrų vandens. „UpSteam“ naudojamai technologijai reikia tik apytiksliai 4 litrų vandens vienam plovimui, priklausomai nuo to, kokio nešvarumo yra automobilis.

Antras aspektas yra susijęs su cheminių medžiagų naudojimu. „UpSteam“ naudoja žymiai mažiau cheminių medžiagų, nei jų reikia įprastiniams plovimo metodams, nes įmonė šį darbą atlieka su suspaustų garų purškikliu. Mažas kiekis plovimo chemikalų vis tiek reikalingas norint nuvalyti dervas ir aliejingas apnašas.

Nors „UpSteam“ siūlomoms paslaugoms beveik nereikia cheminių medžiagų, įmonė vis tiek siekia sumažinti savo aplinkosauginį poveikį išsirinkdama saugesnes alternatyvas.  Su projekto „LIFE Fit for REACH“ pagalba įmonė išanalizavo, kurias chemines medžiagas galima pakeisti ir kokios yra alternatyvos.

Įmonė taip pat susirūpinusi dėl „pagalbinių“ cheminių medžiagų, reikalingų įrangos veikimui palaikyti. Kadangi sistemoje sukuriami vandens garai, ant vamzdžių kaupiasi kalkės. Dėl to reikalingas nukalkinimo skystis. Per mėnesį vienai sistemai palaikyti reikia vidutiniškai 6 litrų nukalkinimo preparato. Vienas iš galimų sprendimų, norint sumažinti jo sunaudojimą – priedai vandeniui suminkštinti, kurie leistų sutaupyti nukalkinimo skysčio apie tris kartus.

Tarp kitų įmonės planų pereinant prie aplinkai draugiškų paslaugų – pakeisti turimus elektros energijos šaltinius – generatorius – į didelės talpos baterijas. Tai sumažintų triukšmo lygį, kuris sukeliamas atliekant plovimo paslaugas, bei kietųjų dalelių ir kitų degimo produktų išmetimą dėl kuro deginimo.

„UpSteam“ technologinis vadovas Aleksis Anijarv pasidalino informacija apie atliktą rinkos tyrimą, kurio eigoje jie sužinojo, kad aplinkai draugiškos automobilių plovimo paslaugos nėra dažnos ir nusprendė užimti nišą.

„Dar prieš įkuriant įmonę mūsų komanda vystė idėją, kaip aplinkai draugišku būdu nuplauti automobilį. Bendravome su įprastinių plovimo paslaugų tiekėjais ir buvo akivaizdu, kad šioje paslaugų srityje į aplinkosauga nebuvo koncentruojamasi. Mes išsikėlėme sau tikslą pakeisti jau įprastais tapusius automobilio plovimo būdus ir automatizuoti kiekvieną žingsnį. Pavyzdžiui, plovimo laiko rezervavimas padėtų išvengti laukimo eilėje prie įprastų plovyklų. Nereikėtų net vairuoti iki plovyklos ir laukti kol bus nuplautas automobilis. Automobiliai bus plaunami su mažiau vandens ir cheminių medžiagų“, – pakomentavo vadovas apie įmonės tikslus.